Bli en bättre cyklist med styrketräning

Som cyklist är det inte bara cyklingen som är viktig för att du ska bli bättre. Det är viktigt att ha en bra grundfysik och att ha starka muskler. För att få det är det bästa att ägna dig åt regelbunden styrketräning. Att investera i bra utrustning så att du kan styrketräna hemma är perfekt. Det är både tidsbesparande och du får effektiv träning. Ett tips är att investera i en chinsstång som du kan sätta upp hemma. Chins är nämligen en styrkeövning som tränar många muskler men framförallt ryggen. Du behöver ha en stark rygg och bål som cyklist. Med en chinsstång hemma kan du enkelt och snabbt träna upp din baksida. Chins är en övning som är bra oavsett vilken sport du håller på med.

Träna effektivt hemma

Förutom en chinsstång kan du även investera i hantlar, kettlebells, en matta och gummiband. Med dessa kommer du att komma långt med din styrketräning. När du har rätt utrustning hemma ökar du chanserna för att din styrketräning faktiskt kommer att bli av. På sommaren när du cyklar som mest kan du även underhållsträna enkelt och smidigt utan att det tar allt för mycket tid från cyklingen.

Starka muskler minskar risken för skador

Du kan träna på olika sätt när det kommer till styrketräning. När du är cyklist behöver du inte styrketräna för att nå en maximal styrka utan gör det för att exempelvis kunna spurta bättre eller för att kunna göra upprepade accelerationer. Styrketräning är även bra för att hålla igång dina muskler och bibehålla din grundfysik. När du har starka muskler minskar du även risken för skador samtidigt som du kan återhämta dig snabbare.

Involvera de stora muskelgrupperna

När du ska styrketräna för att bli en bättre cyklist är det en bra idé att satsa på styrkeövningar som involvera många av det stora muskelgrupperna. Exempelvis är knäböj, chins, utfall och olika magövningar perfekt att satsa på. Det är även bra att satsa på stabiliserande styrkeövningar som gör att du kan förbättra tramprörelsen.

Bygg styrka under vintern

Under vinterhalvåret kan du med fördel fokusera mer på styrka än under sommarsäsongen. När du cyklar som mest kan du underhålla den styrka som du har byggt upp under vintern. Du behöver inte vara rädd för att bli tyngre bara för att du styrketränar. Om du tränar på rätt sätt kan du bli stark utan att bli tyngre, vilket är precis vad en cyklist behöver och vill åt.